Projekti

Pregled recentno izvedenih projekata CDU-a.
Arhiva starijih projekata dostupna je na linku.


Una Bauer, “Vježbanje nemogućeg”


Kroz seriju razgovora s članovima BADco., monografija prezentira poetiku te skupine, njihove estetske odabire, njihovo situiranje u kontekst hrvatske umjetničke i kulturne nezavisne scene, društveni i politički angažman, metodologiju njihovih umjetničkih istraživanja i raznovrsnost i multidisciplinarnost njihovih projekata. Radi se o projektu koji nudi uvid u procese nastajanja predstava i ključeve za razumijevanje jednog od najkompleksnijih umjetničkih jezika ovih prostora. Budući da se radi o skupini koja je dvadeset godina bila prisutna na sceni, i koja je o temama relevantnima za nezavisnu kulturu progovarala u svojim predstavama, te čije je djelovanje bilo duboko premreženo s raznim akterima na sceni, i u zagovaračkom i političkom smislu, ova je monografija ne samo svjedočanstvo o njihovom radu, već i svjedočenje o zadnjih dvadeset godina nezavisne umjetnosti i kulture u Hrvatskoj, osobito u polju izvedbenih umjetnosti ali i šire, o borbi za eksperiment, istraživanje i odstupanje od konvencionalnih umjetnički formi.

Knjigu je moguće naručiti putem sljedećeg linka:

http://oazabooks.com/?page=books&book=vjezbanje-nemoguceg-practicing-the-impossible&fbclid=IwAR00NItQnCBXVbzge_S0bQ5BR9N5Dt9WAPE4tMbgdlRj9CclOt14X0HV-O4


UNSEEN film festival


UNSEEN od svojih se početaka odredio kao “mini filmski festival” pokušavajući razviti vlastitu i specifičnu festivalsku formu koja nema pretenzije izrasti u veliki i masovni filmski festival, nego se nastoji razvijati upravo u skladu s vlastitom sredinom, njenim potrebama, širim geografskim i kulturnim kontekstom i postojećim filmskim krajolikom. To u praksi znači da pokušavamo u periferna geografska i kulturna područja donijeti raznovrstan filmski i popratni program i to u suradnji s lokalnim filmskim akterima (Kinematografi Dubrovnik, Art radionica Lazareti, Kuća Bukovac – Muzeji i galerije Konavala), ali i priznatim i poznatim regionalnim filmskim institucijama i događanjima (Dokufest Prizren, Kino Mediteran i Festival mediteranskog filma iz Splita, Škola dokumentarnog filma Restarta itd.).
Više informacija dostupno je na službenim web stranicama festivala: https://www.unseencavtat.com/


Javna web arhiva časopisa FRAKCIJA


Projekt javne arhive “Frakcije” – časopisa za izvedbene umjetnosti omogućuje profesionalnoj i široj javnosti uvid u dva desetljeća jednog od dugovječnijih publicističkih projekata u Hrvatskoj, ne samo u nezavisnoj kulturi, nego i u području kulturnih časopisa općenito. Započeta iz potrebe artikulacije teorijsko-kritičke platforme za suvremena kretanja u izvedbenim umjetnostima, Frakcija je aktivno gradila kontekst za novu i aktualnu umjetnost te pružila podršku cjelokupnoj nezavisnoj sceni u Hrvatskoj što je, pogotovo u devedesetima, značilo i opozicijsku političku opciju i otpor prema dominantnim kulturnim politikama. Ovaj sadržajno progresivan i međunarodno relevantan dvojezičan časopis nositelj je pamćenja niza lokalnih organizacija, institucija, umjetnika i umjetničkih skupina koje djeluju u Hrvatskoj 1995.-2015. Projekt javne arhive Frakcije uključuje
digitalizaciju svih izdanja časopisa, trajnu i javno dostupnu arhivu te web-katalog sa bibliografijom, pretraživ po uredniku, autoru, naslovu i temi.

Arhivi je moguće pristupiti na stranici: https://frakcija.cdu.hr/pages/


ELEGIJE OD IZGUBLJENOG NAĐENOG


Elegije od izgubljenog nađenog je izvedbena instalacija koja se bavi sjećanjima koja se postavljaju pred gledatelja kroz sudar plesa i poezije. Autori instalacija Mila Pavićević i Sergiu Matis su iznova posjetili osobni arhiv minulih projekata, zbirke sjećanja, priča i poezije te ponovno postavivši te materijale na scenu u izmijenjenim okolnostima otkrivaju nove prostore vlastitih praksi. Ti prostori iako novi, odjekuju nostalgijom i sjetnim melodijama. Kolizija između poezije i koreografskih alata otvara mogućnosti za zajednički ples. Taj zajednički ples nije se ostvario samo kroz virtuoznost koreografije, nego i kroz teoriju o plesu, poeziju i druge alate.


EXTINCTION ROOM


Projekt se razvijao u nekoliko etapa u Berlinu i Dubrovniku, u periodu od veljače do srpnja 2019, zaključno s premijerom početkom srpnja u Berlinu. Desetodnevni boravak u Hrvatskoj ostvaren je kao istraživačka rezidencija u sredini projekta, s prvim otvorenim probama za javnost.  Tijekom trajanja rezidencije u Dubrovniku svakodnevno su održavane otvorene probe i kratke izvedbe te koncerti kako bi se publici u potpunosti prikazao čitav opseg materijala predstave. Iako općoj publici, često nedokučiv i hermetičan, suvremeni ples se itekako smješta u vlastiti kulturni kontekst samom recepcijskom potrebom i itekako ulazi u komunikaciju s publikom. U širem smislu predstava pridonosi razvoju publike izlažu i publiku eksperimentu u polju suvremenog plesa izvedbe, ali i istovremeno izlažu i autore koji su navikli prezentirati radove u “crnoj kutiji” kazališta i plesnih institucija drugačijem tipu susreta. Ovaj projekt upućuje na važnost istraživanja u radnom procesu, te proces otvara gledatelja prije premijernog trenutka te ih poziva na suradnju i intervenciju u rad.


KOREOGRAFIJA SMRTI U PARTIZANSKOM FILMU


Konstrukcija scena umiranja u filmovima ovisi o žanru, a za partizanski su film karakteristične vrlo naglašene scene umiranja, u kojima je kondenzirana ideološka matrica sistema u kojem su nastajali. No, i kada se odmaknemo od navedenog povijesnog konteksta, partizanski se pokret nameće kao izuzetno relevantan za trenutnu situaciju. Scene u kojima pojedinci umiru kako bi omogućili rađanje nove političke ideje postaju relevantne ako uzmemo u obzir suvremene sukobe na političkoj sceni te s obzirom da navedeni odnosi sve češće zadobivaju oblik borbe za institucije i sredstva proizvodnje, paralele se zaoštravaju. Istraživački pristup ogleda se u obje faze ovog projekta te kombinira teorijsko-arhivsko istraživanje sa onim koreografsko-dramaturškim. Teorijski materijali bile su filmološke studije koje su se bavile temom partizanskih filmova. Nakon teorijskog istraživanja, autori su se upustiti u pregledavanje dostupnog filmskog materijala, nakon čega su izabrani naslovi koji su postali bazom drugog dijela istraživačkog procesa. Aplicirajući vlastita dramaturška i koreografska znanja na analizu scena smrti, autori su se upustiti u njihovo doslovno prevođenje sa filmskog platna u situaciju žive izvedbe

Create your website with WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: